Nieuws

Terug naar Nieuws

Steeds meer bedrijven en particulieren maken de overstap naar zonne-energie. Dat is vaak minder eenvoudig dan het lijkt.  Want er komt het nodige bij kijken om het dak van een bedrijf of woning geschikt te maken voor zonnepanelen. Gelukkig bieden de specialisten van MH Poly uitkomst.

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven voor Regio in Bedrijf 

Kan de constructie de vele kilo’s wel dragen? Of zijn er bouwkundige aanpassingen nodig? MH Poly Consultants & Engineers berekent de sterkte van de dakconstructie én adviseert bij de plaatsing.

Zonnepanelen sterkteberekening MH Poly
Veelzijdig in advies en engineering

MH Poly is een veelzijdig ingenieursbureau, zegt Björn Sträter. Hij is constructeur en project engineer bij het bureau dat thuis is op het gebied van Waterbouw & Infra, Industrie & Constructies en Milieu & Ruimte. Het is belangrijk om een sterkteberekening te maken en advies te geven over welke mogelijkheden er zijn voor panelen of boilers. “Zonnepanelen kunnen een behoorlijk gewicht hebben”, legt Sträter uit. “Bij schuine daken is dat zo’n vijftien kilo per vierkante meter en bij platte daken kan dat oplopen tot vijftig tot zestig kilo per vierkante meter, afhankelijk hoe ze neergelegd worden. Bij nieuwbouwontwerpen houden architecten vaak al op voorhand rekening met de mogelijkheid van zonnepanelen. Dat is wel zo verstandig. Want het later aanpassen van een constructie is altijd duurder.”

Oude gebouwen

Het mooie aan zonnepanelen is, dat deze bijna op álle gebouwen te plaatsen zijn. Van een boerenschuur tot een industriegebouw, van een villa tot appartementencomplex. “Zo is me gevraagd berekeningen te maken voor draagconstructies bij de restauratie en verduurzaming van een oude fabriekshal, een industrieel monument.” Het dak is gebouwd uit lichtbetonplaten en dat vereist het nodige rekenwerk. “Bij monumenten zoals deze zijn originele bouwtekeningen nog maar beperkt voorhanden en bovendien niet zo gedetailleerd uitgewerkt als tegenwoordig gebruikelijk is. Daarnaast werk je met constructieoplossingen en –materialen die al decennia niet meer toegepast worden. Hoe sterk zijn deze materialen en constructies? Hierin zit de grootste uitdaging om dit uit te zoeken.”

Veiligheid, werkbaarheid en duurzaamheid

Verbouwingen en renovaties uit het verleden hebben invloed op de sterkte van een constructie. Of het nu m een houten constructie gaat of één van beton of staal, het kan zijn dat er ondersteunende maatregelen nodig zijn om de extra gewichtslast op te kunnen vangen. “Soms kan dat met betrekkelijk eenvoudige oplossingen, bijvoorbeeld door een stalen steunbalk te plaatsen.” Samen met de klant kijkt MH Poly naar de juiste aanpak. De uitgangspunten daarbij zijn: “Veiligheid, werkbaarheid en duurzaamheid.” Het bureau geeft de klanten daarbij objectief advies. “Wij vertellen altijd een eerlijk verhaal.”

Geen overbodige luxe

Ook al lijkt een dakconstructie op het eerste zicht geschikt, dan nog is het geen overbodige luxe om een expert van MH Poly in te schakelen. Constructies van modern beton kunnen heel wat hebben. Met hout is dat al anders. “Houten balken gaan in de loop der jaren doorbuigen onder hun eigen gewicht. Als er extra druk bijkomt door geplaatste zonnepanelen, dan versnelt dit proces.” Het gevolg: platte daken zijn niet langer over de gehele lengte waterpas maar liggen in het midden iets lager ten opzichte van de randen. Daar ontstaan waterplassen die uiteindelijk voor lekkages en schade zorgen. Vanzelfsprekend geeft MH Poly Consultants & Engineers graag advies over hoe die problemen te voorkomen zijn. “Wilt u weten of ook de constructie van úw pand geschikt is voor zonnepanelen, bel of mail ons dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.”

Zonnepanelen sterkteberekening dakconstructie MH Poly

 

 

 

Terug naar Nieuws