Nieuws

Terug naar Nieuws

VERGROENINGSPROJECT DRIJVENDE PLANTENBAKKEN


UPDATE VERGROENINGSPROJECT – Er is veel gebeurd na het laatste gastcollege, enkele maanden geleden op het Curio in Bergen op Zoom. Destijds hebben de studenten van de opleiding engineering ideeën gepitched om de kade in de haven van Oudenbosch te transformeren tot een groene oase. De beste ideeën zijn intussen omgezet in drie ontwerpen die nu gebouwd worden voor de pilot!

 

Ontwerp 1: Staalkabel geleidingssysteem

Dit systeem maakt gebruik van sterke staalkabels om de plantenbakken te geleiden. De grasbeton tegel onder water zorgt ervoor dat de bakken veilig op zijn plaats blijven hangen, zelfs bij wisselende waterniveaus en weersomstandigheden. Daarnaast draagt de tegel bij aan het bevorderen van het ecologisch systeem.

 

Ontwerp 2: Frame uitschuifsysteem

Dit mechanische systeem bestaat uit een frame die afhankelijk van de locatie op maat gemaakt kan worden. Langs het frame kunnen de plantenbakken op en neer bewegen met de getijden. Onder water bevindt zich een bak die gebruikt wordt om op een duurzame manier de kwaliteit van het water te bevorderen. Dit ontwerp biedt een stabiele en robuuste oplossing voor het vergroenen van de kade.

 

Ontwerp 3: Magnetisch railsysteem

Dit systeem is een innovatief ontwerp waarbij sterke magneten worden gebruikt om een metalen rails aan de damwand te bevestigen. De bakken kunnen gemakkelijk langs de rails worden verplaatst, waardoor ze kunnen meebewegen op het water. Dit innovatieve systeem is eenvoudig te installeren en te verplaatsen en daardoor een praktische toepassing voor het vergroenen van de haven in Oudenbosch.

Tijdens de pilot worden de drie verschillende drijvende plantenbakken getest om te bepalen welke het beste presteert. De ontwerpen zullen getest worden op stabiliteit, duurzaamheid, het bevorderen van de biodiversiteit, maakbaarheid, de eenvoud van de installatie en het onderhoud.

We kijken ernaar uit om verdere ontwikkelingen binnen dit vergroeningsproject te delen.

De samenwerking met het Curio College en de gemeente Halderberge is tot stand gekomen onder begeleiding van Mark den Dubbelden van Dutch Water Tech BV en Puck Oomen en Esmee Talens van MH Poly.

Terug naar Nieuws