Nieuws

Terug naar Nieuws

Varen, verbinden en verblijven. Vanuit die visie wil de gemeente Assen van het Kanaal een mooie, herkenbare en levendige plek maken. Hoe ze dat doen? Door zes bruggen en twee sluizen te bouwen. MH Poly Consultants & Engineers werd benaderd om, net als tijdens de realisatie van de eerste sluis in 2012/2013 een bijdrage te leveren aan dit bijzondere project.

Van nul tot nu
“Dit keer ging het om de tweede sluis, Havenkwartier,” vertelt Wilco Bruijs, constructeur bij het bedrijf dat met oog voor technische details en een heldere visie complete processen rondom projecten verzorgt door advies, design en engineering. “We zijn vanaf de tekentafel betrokken bij het project, samen met de aannemer en de architect. We waren, in opdracht van Volker InfraDesign BV, verantwoordelijk voor het tenderontwerp en het definitieve ontwerp. In praktijk resulteerde dit in het rekenwerk van de complete sluis, de damwanden, remmingwerken en de geotechniek. Voor het tekenwerk verzorgden we de overzichtstekening, de aanzichten en doorsneden en details. Voor de rapportage kwam het neer op een plan van aanpak en thema’s als duurzaamheid, werkgelegenheid, toelichting van de tekeningen en uiteraard de planning.”

Opvangen ijsbelasting
“De sluis heeft een doorvaarbreedte van 6 meter en een totale lengte van 40 meter, inclusief de sluishoofden. Het schutverschil is 2,5 meter. Het was al met al een mooi project, dat ook wel de nodige uitdagingen met zich meebracht. Een daarvan was het opvangen van de behoorlijke ijsbelasting (400 kN/m). Daar moest de smalle kistdam wel weerstand aan kunnen bieden. Uiteindelijk hebben we dit opgelost door het plaatsen van diagonale trekankers in de kistdam, zodat de kistdam ook bij extreme belasting voldoet aan de geldende vervormings- en stabiliteitseisen,” aldus Bruijs. De tweede sluis wordt naar alle waarschijnlijk dit voorjaar afgerond.

Tekst: Susan Moonen   Beeld: MH Poly Consultants & Engineers
Bron foto: Zwart & Jansma Architects. Artikel bron: Grond/Weg/Waterbouw

Terug naar Nieuws