Nieuws

Terug naar Nieuws

Sneeuw, veel Nederlanders zijn er dol op. Jaarlijks speculeren we over een eventuele Elfstedentocht en fantaseren we over een witte Kerst. Erg gezellig natuurlijk, maar is uw dak eigenlijk wel bestand tegen deze barre weersomstandigheden?

Instortingsrisico door sneeuwbelasting

Dwarrelende sneeuwvlokken zijn licht van gewicht, maar hoe langer de sneeuw blijft liggen, hoe zwaarder deze wordt. Het gewicht van sneeuw werkt als een belasting op daken en kan zorgen voor een instortingsrisico bij vooral platte of licht hellende daken. MH Poly kan voor u een sterkteberekening doen om zo de risico’s te beperken.

Wettelijke sterkteberekening

Een dak stort natuurlijk niet zomaar in. In Nederland wordt bij het ontwerpen van bouw- en kunstwerken een sterkteberekening gemaakt, die rekening houdt met het gewicht van onder andere sneeuw en windbelasting. Zo is de normering voor industriële gebouwen dat een dak tenminste 56 kilo sneeuw per vierkante meter gelijkmatig kan dragen. Deze waarde is wettelijk vastgesteld.

Een combinatie van factoren

Voor de meeste daken is sneeuw dan ook geen probleem, aangezien deze belasting al jaren wordt voorgeschreven. Het instortingsgevaar ontstaat juist door een combinatie van factoren waar u weinig grip op heeft. Door sneeuwophoping neemt de druk op daken al snel toe. Sneeuwophopingen ontstaan door het afglijden van sneeuw van een hoger gelegen dak of doordat de sneeuw tegen een obstakel waait en daar valt. De belasting van deze sneeuwophoping kan oplopen tot wel 280 kilo per vierkante meter. Dit is 5 maal de belasting van gelijkmatig verdeelde sneeuw. Daarnaast neemt de belasting op het dak ook toe wanneer smeltwater of regen de dakafvoer niet kan bereiken en dakdoorvoeren verstopt raken door sneeuw of ijsvorming. Het is raadzaam om na te gaan of uw dak wel berekend is op deze factoren. In voorgaande normen (NEN 3850; TGB 1972) is het rekening houden met deze sneeuwophoping namelijk niet (wettelijk) voorgeschreven. MH Poly kan u hierbij helpen.

Advies van ingenieursbureau MH Poly

Heeft u dus een gebouw van vóór 1991 (vervaldatum van de TGB 1972) met een dak grenzend aan één of meer hogere bouwwerken? Of zijn er obstakels op het dak waar een ophoping kan ontstaan? Dan bestaat de kans dat uw dak de voorgeschreven sneeuwbelasting niet aan kan. MH Poly kan uw dak herberekenen volgens de huidige normen en u van advies voorzien. Wellicht is het dak gewoon in staat om de voorgeschreven belasting aan te kunnen en is een controleberekening voldoende. Zo niet, dan kan het bedrijf u helpen om tot een oplossing te komen, zoals een sneeuwruimplan of extra dak versterking.

Artikel: https://www.regioinbedrijf.nl/ondernemerstips/sterkteberekening-welke-sneeuwbelasting-kan-uw-dak-aan.5984/

Terug naar Nieuws