Nieuws

Terug naar Nieuws

Ingenieursbureau MH Poly gebruikt al jaren RFEM rekensoftware. Deze software wordt geleverd door MSc Engineering. Bard Louis, directeur bij MH Poly en Emiel Peltenburg, eigenaar van MSc engineering, hebben samen met VIKTOR een applicatie ontwikkeld op het VIKTOR-platform. Deze applicatie zorgt ervoor dat berekeningen voor remmingwerken en meerpalen geautomatiseerd uitgevoerd kunnen worden zodat er eenvoudig meerdere iteraties gedaan kunnen worden.

Tekst: Thamar de Bonte

Voorheen werden veel berekeningen voor remmingwerken met vuistregels gedaan. Dit kan nu niet meer, door de aangescherpte nieuwe normen. De berekeningen moeten nu exact gedaan worden, wat veel extra werk voor de ingenieurs oplevert. Alle opties één voor één met de hand doorrekenen is te veel werk, dus is er gekozen om deze berekeningen te automatiseren. Louis: “Het rekenen aan constructies gaat steeds meer geautomatiseerd worden. De tijd die je daarmee wint kan dan gebruikt worden om complexe problemen op te lossen.”

Peltenburg vertelt: “Repeterende elementen zijn erg geschikt om te programmeren en te berekenen door middel van een applicatie.” Bij repeterende elementen moet er steeds dezelfde berekening uitgevoerd worden, iets wat een applicatie op de computer veel sneller kan dan een constructeur met de hand. “Zodra de repetitie in een constructie gevonden is, levert het berekenen met een computer enorm veel tijdswinst op”, aldus Peltenburg.

MH Poly gebruikt de rekensoftware RFEM voor het berekenen van de remmingwerken. Louis was erg geïnteresseerd in het maken van een applicatie voor remmingwerken en heeft Peltenburg gevraagd om hier samen aan te werken. De applicatie die ze gemaakt hebben bevat een interface tussen de RFEM software en het VIKTOR-platform. Peltenburg: “We bieden aan al onze klanten een application programming interface (API) aan, waar applicaties op gemaakt kunnen worden. Dit was de eerste keer dat het op een professionele manier aangepakt is.”

Een jaar geleden zijn ze begonnen met bouwen van de applicatie en het idee was dat er na een aantal korte sprints een applicatie zou liggen. Dat ging toch iets anders dan verwacht. Louis: “In praktijk bleek dat RFEM en VIKTOR rekenkundig gezien niet zo goed op elkaar reageerden als verwacht. Dat heeft een half jaar vertraging opgelopen.” In dat half jaar is er heel hard gewerkt om de software goed op elkaar te laten inspelen. Dat is gelukt, de applicatie kan bijna in gebruik worden genomen.

In de herfst wordt de applicatie gepresenteerd op de klantendag van MSc Engineering. “We willen onze klanten laten zien dat de sector aan het veranderen is en welke mogelijkheden er allemaal zijn op het gebied van automatisering.” vertelt Peltenburg. Louis, “Deze applicatie is een pilot om te zien hoe het gaat, maar het is wel mijn instelling om meer samen te gaan doen als dit bevalt.” Voor de klantendag kan je je aanmelden via deze link.

“Het grootste voordeel om VIKTOR te gebruiken, is om een verandering van denken bij de ingenieurs in gang te zetten. Er wordt nog veel op de traditionele manier nagedacht. Dat moet veranderen naar een manier waarbij er beter gebruik gemaakt wordt van ICT-ontwikkelingen op het gebied van engineering”, zo vindt Louis. Peltenburg voeg daaraan toe, “Het leuke is dat je niet weet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Er zijn zoveel mogelijkheden waar het voor gebruikt kan gaan worden: Artificial Intelligence, Parametric Design, Machine Learning.”

MH Poly is een ingenieursbureau waar ze al jaren de rekensoftware RFEM van de firma Dlubal gebruiken. Deze software wordt geleverd door MSc Engineering. Emiel Peltenburg is specialist bij MSc Engineering en verdeler van de rekensoftware RFEM en IDEA StatiCa.

Terug naar Nieuws