Nieuws

Terug naar Nieuws

KIVI STUDIEREIS – In oktober nam Bard Louis deel aan een boeiende KIVI-excursie georganiseerd door KIVI – Koninklijk Instituut Van Ingenieurs TTOW (Tunneltechniek en Ondergrondse Werken, KIVI) en Centrum Ondergronds Bouwen (COB).

Tijdens deze reis zijn diverse tunnelprojecten bezocht. In Zeebrugge werd het bouwdok voor de zinktunnelelementen van de ‘Oosterweelverbinding’ bezocht. Dit voelde wel als een thuiswedstrijd. De deelnemers van deze excursie keken vol bewondering naar de indrukwekkende zinktunnelelementen van COTU (Combinatie Oosterweel Tunnel). Het werk schiet al aardig op.

De volgende dag gingen ze als ware ‘Urban Explorers’ de verlaten tunnels in Antwerpen ontdekken, die dateren uit de jaren 80 en 90. Wel gebouwd, maar nooit in gebruik genomen. In de middag zijn ze met de Eurostar richting Parijs vertrokken, waar we het AFTES-congres 2023 (French Tunnel and Underground Space Association) hebben bijgewoond. Ze bezochten onder andere de projecten: Grand Paris Express en  EOLE La Defense (Le CNIT), die het openbaar vervoer in en rond Parijs moeten verbeteren ter voorbereiding op de Olympische Spelen in 2024. Vanwege de aanwezigheid van oude metrotunnels moeten de nieuwe tunnels steeds dieper worden aangelegd, soms wel tot 40 meter diep. De toegepaste bouwtechnieken waren state of the art en maakten een diepe indruk op het gezelschap.

Dank aan de uitstekende organisatie!

Terug naar Nieuws