Nieuws

Terug naar Nieuws

Sterkteberekening: Welke sneeuwbelasting kan jouw dak aan?

Sneeuw, veel mensen zijn er dol op. Jaarlijks speculeren we over een eventuele Elfstedentocht en fantaseren we over een witte Kerst. Erg gezellig natuurlijk, maar is jouw dak of loods eigenlijk wel bestand tegen deze barre weersomstandigheden? 

Instortingsrisico door sneeuwbelasting 

Dwarrelende sneeuwvlokken zijn licht van gewicht, maar hoe langer de sneeuw blijft liggen, hoe zwaarder deze wordt. Het gewicht van sneeuw werkt als een belasting op daken en kan zorgen voor een instortingsrisico bij vooral platte of licht hellende daken. MH Poly kan een sterkteberekening uitvoeren om de maximale belasting van het dak in kaart te brengen. 

Wettelijke sterkteberekening 

Een dak stort natuurlijk niet zomaar in. In Nederland wordt bij het ontwerpen van bouw- en kunstwerken een sterkteberekening gemaakt, die rekening houdt met het gewicht van onder andere sneeuw en windbelasting. Zo is de normering voor industriële gebouwen dat een dak tenminste 56 kilo sneeuw per vierkante meter gelijkmatig kan dragen. Deze waarde is wettelijk vastgesteld. 

Een combinatie van factoren 

Voor de meeste daken is sneeuw dan ook geen probleem, aangezien deze belasting al jaren wordt voorgeschreven. Het instortingsgevaar ontstaat juist door een combinatie van factoren waar je weinig grip op hebt. Door sneeuwophoping neemt de druk op daken al snel toe. Sneeuwophopingen ontstaan door het afglijden van sneeuw van een hoger gelegen dak of doordat de sneeuw tegen een obstakel (op het dak) waait en daar ophoopt. De belasting van deze sneeuwophoping kan oplopen tot wel 280 kilo per vierkante meter. Dit is vijfmaal de belasting van gelijkmatig verdeelde sneeuw. Daarnaast neemt de belasting op het dak ook toe wanneer smeltwater of regen de dakafvoer niet kan bereiken en dakdoorvoeren verstopt raken door sneeuw of ijsvorming. Het is raadzaam om na te gaan of het dak wel berekend is op deze factoren. In voorgaande normen (NEN 3850; TGB 1972) is het rekening houden met deze sneeuwophoping namelijk niet (wettelijk) voorgeschreven.  

Advies van ingenieursbureau MH Poly 

Wanneer is een sterkteberekening verstandig? Bij gebouwen die gebouwd zijn voor 1991 (vervaldatum van de TGB 1972) met een dak grenzend aan één of meer hogere bouwwerken of wanneer er een kans op ophoping kan ontstaan.  

MH Poly kan de draagkracht berekenen volgens de huidige normen en je van advies voorzien. Wellicht is het dak gewoon in staat om de voorgeschreven belasting aan te kunnen en is een controleberekening voldoende. Zo niet, dan kunnen we helpen om tot een oplossing te komen, zoals een sneeuwruimplan of extra dak versterking.  

Vragen? Neem contact op met Marco Buijsen (mbu@mhpoly.nl) of Sandra Rook (sro@mhpoly.nl) voor vrijblijvend advies. 

Terug naar Nieuws