Nieuws

Terug naar Nieuws

Tekst: Shirley Piekstra, Humind

‘Sommige medewerkers keken me vragend aan’, zegt Bard Louis, terugblikkend op één van zijn eerste dagen als directeur bij MH Poly Consultants & Engineers BV. ‘Ik weet het nog goed. Het team zei nog net niet: ‘zeg maar wat ik vandaag moet doen. Voor Bard was het meteen duidelijk: hij wilde af van de traditionele werkgevers-werknemersverhouding met volgzame en afwachtende medewerkers. 

MH Poly heeft tien jaar geleden besloten om vanuit een traditionele en redelijk directieve leiderschapsorganisatie de transitie te maken naar een zelfsturend bedrijf. Een logische stap voor Bard, want autoritair leiderschap past niet bij hem. Hij vindt dat je juist naast je medewerker moet gaan staan. ‘Geef mensen vertrouwen, ruimte, verantwoording en inspiratie. Dan kom je heel ver’, aldus Bard. 

En nu, een decennium later heeft MH Poly al flinke sprongen gemaakt. Dat hij daarvoor zelf eerst door een persoonlijk ontwikkelingstraject moest vond hij verrassend. Vanuit zijn enthousiasme om alles ‘samen’ te doen kwam namelijk ook vaak het initiatief vanuit hemzelf. Collega’s namen een stapje terug en keken hoe Bard alles oppakte. Hij wilde vanuit zijn voorbeeldfunctie als directeur letterlijk laten zien dat bepaalde werkzaamheden juist niét moeilijk, eng of ingewikkeld zijn. 

‘Het averechtse gebeurde van wat ik wilde bereiken’, vertelt Bard. ‘Ik was van alles alleen aan het doen, terwijl samenwerken juist van nature in mij zit. Ik begreep er niets van. Ik zat vast, als mens en in mijn functie als leider. Mijn grootste en ook wel meest pijnlijke inzicht uit die periode was dat ik er in mijn eentje niet zou uitkomen. Hulp vragen vond ik moeilijk, soms nog steeds, maar ik had geen keus.’ 

Dus startte Bard een persoonlijk coachingstraject en tot zijn grote verbazing bleek ‘dat softe coachingsgedoe’ te werken! Hij leerde om ruimte te geven zonder daarin sturend te zijn. Hij leerde hoe hij mensen kon ondersteunen zodat ze vrijheid ervaarden en zelf gingen creëren! Dit is precies wat bij Bard past en dit is zijn visie van een goede leider zijn. Het sloeg aan: het team werd hecht, creëerde vrijheid, kwam met nieuwe ideeën en nam verantwoordelijkheid. En de resultaten logen er niet om. 

‘We hebben veel specialistische kennis aan boord als kleine speler tussen de groten. En we zijn klein genoeg om flexibel te manoeuvreren tussen opdrachten. Tot een mannetje of dertig blijft voor mij het werk leuk’, vertelt Bard. ‘We zijn een team waarbij we elkaar persoonlijk kennen. Dat resulteert in een hoge mate van vertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. We voelen elkaar aan en dat allemaal bij elkaar is heel waardevol omdat we daardoor onze klanten nog beter kunnen bedienen.  

En daarom hebben we besloten om niet verder te groeien’, zegt Bard met een glimlach op zijn gezicht. ‘Eindresultaten zijn nu kwalitatief beter, doelen worden sneller behaald en we hebben ook veel lol op de werkvloer. En over een paar jaar zijn we het allerleukste ingenieurs- en adviesbureau om in, aan, voor, en mee samen te werken, volle kracht vooruit…!’ 

 

Terug naar Nieuws