Project - Ontwerp van sluis en uitvoeringsmethodiek in Södertälje

Ontwerp van sluis en uitvoeringsmethodiek in Södertälje


Project

Het verlengen en verbreden van de grootste sluis van Scandinavië, inclusief de bouw van twee nieuwe sluishoofden en sluisdeuren plus een nieuwe basculebrug. De sluisexperts van Iv-Infra en de engineers van MH Poly werkten onder de naam S3P samen om deze bijzondere klus in het Södertäljekanaal te klaren. Voor dit project hebben we alles uit de kast gehaald: berekeningen, advies, tekeningen, bouwplanning, rapportage en risicoanalyses.

 
Aanleiding

In 1924 werd de sluis al eens gerenoveerd. Sinds die tijd is het verkeer én het formaat van de schepen flink toegenomen. Tijd om de sluis klaar te maken voor de toekomst.

Werkwijze

Tijdens dit project mochten we niemand in het vaarwater zitten. Letterlijk, want een harde eis was dat de sluis hooguit één week buiten bedrijf kon zijn. Bovendien mochten omliggende historische monumenten geen schade oplopen. Daarom zijn de sluishoofden gebouwd en getest in twee bouwputten naast de bestaande sluis. Na voltooiing zijn de bouwputten met water gevuld, waardoor de sluishoofden gingen drijven en naar hun definitieve plaats gevaren konden worden.

Resultaat

Een gloednieuwe sluis met een breedte van 25,3 meter en een lengte van 170 meter, die gemaakt is op een innovatieve manier met zo min mogelijk hinder voor gebruikers en omgeving.

Lees meer over dit project:

Vakblad Bouwen met Staal: Rostfria slussportar

Duplex segmentdeuren voor sluis Södertälje

Download project