Nieuws

Terug naar Nieuws

Vorige week dinsdag zijn Bard Louis en ik naar Brussel afgereisd om een seminar te volgen, genaamd: ‘immersed and floating tunnels’. Deze studiedag werd georganiseerd door ABTUS-BVOTS en ging over de ontwikkeling van zinktunnels en zwevende onderwater tunnels en/of bruggen in de afgelopen twintig jaar.

Dat er veel terrein is gewonnen op het gebied van tunnels werd goed duidelijk aan de hand van verschillende projecten die de revue passeerden. Zo kwamen er diverse projecten voorbij waarin gebruik is gemaakt van lange tunnelelementen, tunnels op paalfunderingen, tunnels in aardbeving risicogebieden en renovaties van waterdichte voegen. Ook studies over tunnels opgehangen aan pontons, tunnels die willen drijven en verankerd dienen te worden aan de bodem zijn besproken.

Gepassioneerd vertelden de sprekers over de complexiteit die de verschillende tunnelprojecten met zich meebrachten, maar belangrijker nog: hoe deze uitdagingen in een project niet werden gezien als een beperking, maar als een mogelijkheid voor unieke en innovatieve oplossingen.

Door de verschillende visies en invalshoeken van de sprekers heb ik veel nieuwe en praktische kennis opgedaan, die ik kan toepassen in mijn werkzaamheden in het ontwerpen zinktunnels en bijbehorende afzinkequipment.

Als voorbeelden werden genoemd: de Busan Geoje Link in Zuid Korea, Söderströmtunnel in Zweden en de Oosterweeltunnel in België. Een feest der herkenning, aangezien een groot gedeelte van de tunnels die besproken is ons niet geheel onbekend zijn en terug te vinden zijn onder onze referentieprojecten.

 

Kenneth Musters

Adviesgroep Waterbouw & Infra

Terug naar Nieuws