Project - MOSE-project: Droge habitat voor werkzaamheden onderwater

MOSE-project: Droge habitat voor werkzaamheden onderwater


Project

MH Poly heeft in het team van specialisten een belangrijke bijdrage geleverd in het ontwerp van een grote atmosferische habitat voor het MOSE-project in Venetië.

 
Projectomschrijving

In Venetië wordt op dit moment het MOSE-project gerealiseerd. Dat zijn een drietal stormvloedkeringen die het langzaam wegzakkende Venetië gaan beschermen tegen de stijgende waterspiegel.

Vorig jaar heeft Strukton Immersion Projects succesvol de betonnen caissons geplaatst in de meest zuidelijke opening van de lagune waar Venetië in ligt. Voor het uitvoeren van aanvullende werkzaamheden onderwater heeft Strukton een vervolgopdracht gekregen voor het ontwerpen en installeren van een habitat.

Project activiteiten

De werkzaamheden in de habitat moeten ‘in den droge’ uitgevoerd worden op ca. 11 meter onder de waterspiegel. MH Poly heeft in het team van specialisten een belangrijke bijdrage geleverd in het ontwerp van een grote atmosferische habitat. Het volume van de habitat is zoveel mogelijk beperkt om opdrijven van het gate caisson te voorkomen.

 

De habitat is opgebouwd in drie hoofddelen en twee toegangstorens die onderwater waterdicht op elkaar worden aangesloten:

  1. Box 2: een overkapping van 22 meter lang, 10 meter breed, 5 meter hoog (vrije werkruimte 3 meter hoog). Deze box (gewicht ca. 185 ton) wordt op een afdichtingsprofiel geplaatst die voor het afzinken van Box 2 op het dek van het caisson wordt gelegd.
  2. Side boxes 1 & 3, beiden 22 meter lang. Box 1 is 4,5 meter hoog en 1,5 meter diep. Box 3 is 4 meter hoog en 1,5 meter diep. Beide wegen ca. 70 ton. De side boxes sluiten aan op zowel Box 2 als op een deel van de verticale wanden van het caisson.
  3. Kleine toegangsschacht: diameter 2 meter, bestemt voor toegang personeel. Gewicht ca. 13 ton.
  4. Grote toegangsschacht: 5 meter breed, 4 meter diep, 9,5 meter hoog, bestemt voor aan- en afvoer materiaal en equipment + voorziening mechanische luchtcirculatie.

In januari 2015 is er gestart met het ontwerp van de habitat. In juni is de habitat succesvol geplaatst en droog gepompt.

Download project