Project - Ontwikkeling habitat voor de reparatie van een gasleiding in Javazee

Ontwikkeling habitat voor de reparatie van een gasleiding in Javazee


 

Projectomschrijving

Het is een behoorlijke ingewikkelde operatie om een beschadigde gasleiding onderwater te repareren. Helemaal wanneer de gasvoorziening niet kan of mag worden stopgezet. Een uitdaging van de hoogste categorie.

Het Indonesische staatsbedrijf PGN (Perushaan Gas Negara) heeft DCN International Diving and Marine Contractors uit Bergen op Zoom hier vorig jaar opdracht voor gegeven.

De herstelwerkzaamheden moeten onderwater in den droge gebeuren. Daarom is er gebruik gemaakt van een habitat, zodat de duikers in droge omstandigheden veilig en in een beschermde omgeving de reparaties kunnen verrichten.

Project activiteiten

In opdracht van DCN heeft MH Poly een onderwater positioneer systeem voor een habitat ontwikkeld, waarbij gebruik is gemaakt van lange hydraulische poten, die in twee richtingen verstelbaar zijn. Door de toepassing van de “lange poten” is het mogelijk gebleken de habitat boven de gasleiding nauwkeurig te positioneren, zodat deze er gecontroleerd overheen kon zakken.

Het is namelijk van belang dat de habitat tijdens het plaatsen op geen enkele manier krachten mag overbrengen op de beschadigde gasleiding. Voor de fundatie van de poten is gekozen voor vier zuigpalen, die voorafgaand aan het afzinkproces in de slappe bodem zijn aangebracht.

Inmiddels is de habitat succesvol geplaatst en zijn de herstelwerkzaamheden in volle gang. De zeer korte planning in combinatie met strenge normen en eisen waren uitdagend, maar door goede samenwerking en open communicatie tussen alle betrokken partijen is het een succes geworden.

Het vastleggen van videomateriaal: 'Water werk'

Bekijk het deze operatie, uniek in de wereld, in deze video.

 

Download project