Project - Afmeersysteem voor getijdeturbines Raz Blanchard

Afmeersysteem voor getijdeturbines Raz Blanchard


Project

Strukton Sustainable Energy heeft MH Poly gevraagd om een afmeersysteem te ontwikkelen voor vijf drijvende getijdeturbines die in de Raz Blanchard geïnstalleerd zullen gaan worden.

 
Projectomschrijving

Het getijverschil aan de westkant van Frankrijk, in het Kanaal, behoort tot de grootste ter wereld. Het gemiddelde getijverschil is bijna 6 meter in de buurt van Cherbourg, de stroomsnelheden lopen hier op tot meer dan 5 m/s in de Alderney Race of Raz Blanchard volgens de Franse benaming.

Door dit grote getijverschil is deze kustregio een van de meest aantrekkelijke plaatsen in Europa om getijdenenergie uit de zee te winnen. Door de hoge stroomsnelheden, maar ook door het ruwe golfklimaat, is het echter ook een van de meest ruwe locaties op de Europese continentale plaat om dit te realiseren.

Strukton Sustainable Energy heeft MH Poly gevraagd om een afmeersysteem te ontwikkelen voor vijf drijvende getijdeturbines die in de Raz Blanchard geïnstalleerd zullen gaan worden. De gedachte achter het afmeersysteem is dat de turbines de mogelijkheid hebben om met de heersende stromingsrichting mee te kunnen draaien om zo veel mogelijk energie op te kunnen wekken. Het afmeersysteem is doorgerekend met softwarepakket OrcaFlex, software die dynamische afmeerkrachten analyseert en berekent.

Project activiteiten

- Bepalen van de randvoorwaarden (golven en stroming) waaronder de turbine dienst moet doen;
- Ontwerpen van de roterende verbinding tussen de turbine en het afmeersysteem;- Ontwerpen en berekenen van het afmeersysteem;
- Ontwerpen en berekenen van de ankerpunten onder water;
- Advies geven over de wijze van installatie en de onderhoudsstrategie.

Download project