Project - Meerboeiverankering : Winnende detaillering voor minder hinder

Meerboeiverankering : Winnende detaillering voor minder hinder


Project

MH Poly is gevraagd een ontwerp te maken voor een meerboeiverankering die 29 keer uitgevoerd zal worden in het Waal-Eemhavengebied en Botlekgebied.

 

Tenderontwerp

Een tenderontwerp maken is vaak net wat spannender dan verkregen opdracht uitwerken. Dat komt vooral door de moeilijk te peilen competitie tussen de verschillende inschrijvers. Iedereen wil het slimste ontwerp leveren, verpakt in een zo goed mogelijk plan en ook nog eens voor de beste prijs. Voor de tender van Havenbedrijf Rotterdam (HbR), waarbij meerdere openbare (meerboeien)ligplaatsen in het Waal-Eemhavengebied en Botlekgebied aangepast dienen te worden, kwam GEKA Bouw BV naar MH Poly met een ontwerp opdracht.

 

29 keer meerboeiverankering  

MH Poly is gevraagd een ontwerp te maken voor een meerboeiverankering die 29 keer uitgevoerd zal worden. Dit moest een ankerpaal zijn met een scharnierende kop en diende 293 ton aan trekbelasting op te kunnen nemen. Belangrijkste voorwaarde van het ontwerp: hinder door onderhoud in gebruiksfase moest tot het minimale beperkt blijven.

 

Vermoeiingsberekeningen

Met jaren ervaring in engineering van o.a. staalconstructie ging constructeur (rc) Wilco Bruijs de uitdaging aan. Het ontwerpproces hiervan begint met het maken van een 3D-model in een FEM-pakket. Op basis van de hieruit resulterende spanningen zijn de  dimensies van het product bepaald. Met het concept een eind in de goede richting zijn 3D-modellen gedeeld met  PT Structural. Wilco Bruijs: “PT Structural is specialist op het  gebied van vermoeiings-berekeningen. Zij hebben het model volledig geanalyseerd en vervolgens geadviseerd waar details moesten wijzigen. Door goede samenwerking hebben we het ontwerp in een korte periode tot een zeer degelijk product uitgewerkt.”

 

Iteratieve ontwerpproces  

Synchroon aan het rekenproces werd het model uitgewerkt met de daarvoor bestemde 3D-tekensoftware. Deze software is voornamelijk gebruikt voor het iteratieve ontwerpproces en om een impressie te geven naar de klant. GEKA Bouw BV wilde de presentatie van het ontwerp goed onder de aandacht te brengen. Het doel was om ook de niet-techneuten te laten snappen hoe de ankerpaalkop wordt samengesteld en hoe onderhoud wordt uitgevoerd.

 

MH Poly heeft voorzien in artist impressions, een visueel stappenplan en een animatie video. “En met succes!” zegt Rob Vinks, ontwerpleider bij GEKA Bouw. “Na de ontwerppresentatie aan het HbR stapte er een man op ons af. Hij vertelde me dat hij management en economie had gestudeerd en dat zelf híj het snapte.”

 

1-op-1 model

Uiteindelijk is conform de wensen van het HbR een 1-op-1 model gemaakt en onder water door een duikteam getest op het gebruiksgemak. Het ontwerp, bestaande uit een open buispaal (D=2020mm), een scharnierende verbinding waaraan de meerboei kon worden verankerd en een horizontale geleidebaan voor het plaatsen en vervangen van de as, is erg goed bevallen door het duikers. Ze zijn zeer te spreken over het ontwerp en samen met de duikers is het ontwerp tot het hoogst haalbare geoptimaliseerd.

 

Onderhoudsvriendelijk ontwerp

Met het onderhoudsvriendelijke ontwerp en de goede detaillering op basis van input van de duikers heeft GEKA Bouw BV de opdracht binnengehaald. Het ontwerp is door het HbR beoordeeld met een 9; de hoogste waardering van de vier inschrijvers. Eind maart wordt gestart met Factory Acceptance Test (FAT).