Project - Belastingen paalfundering Strandclub Zee

Belastingen paalfundering Strandclub Zee


Project

Belastingen paalfundering Strandclub Zee

Projectomschrijving

Strandclub Zee is een strandclub gelegen aan de zeezijde van de Brouwersdam. De strandclub had een houten paalfundering. In de afgelopen jaren is het strandniveau enkele meters gedaald. De houten palen stonden hierdoor niet diep genoeg in de bodem waardoor de constructie niet meer veilig werd geacht. Bij springvloed en stormachtige omstandigheden staat de strandtent volledig in het water. Er komt dan een golfbelasting op de palen en hier was de oude paalfundering niet op berekend. Rijkswaterstaat had vraagtekens bij de stabiliteit van de strandclub en heeft de eigenaar van de strandclub gevraagd de paalfundering te onderzoeken.

Aanvankelijk werd door VAC Engineering onderzocht of de oude paalfundering voldeed aan de nieuwe omstandigheden. Hiervoor heeft MH Poly de golfbelasting bepaald. Echter bleek dat de houten palen niet voldeden. Daarom moest de oude paalfundering vervangen worden door een nieuwe stevige paalfundering.

Door VAC Engineering en Rijkswaterstaat is een concept ontwerp van de paalfundering uitgewerkt. Vervolgens heeft MH Poly het ontwerp van de nieuwe paalfundering verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Het werk is uitgevoerd door De Klerk bv in oktober tot december 2020.

Over MH Poly en dit project

Bij het onderzoeken van de oude paalfundering moesten de belastingen op de strandclub inzichtelijk gemaakt worden. MH Poly werd in eerste instantie betrokken door VAC Engineering om de golfslag te onderzoeken.

Vervolgens moest een nieuwe paalfundering worden ontworpen en uitgewerkt. Omdat MH Poly al betrokken was bij het project en is gevraagd of MH Poly het ontwerp kon uitwerken tot een definitief ontwerp.

Projectwerkzaamheden
 • Golfslag berekening:
  • Golfhoogte modelleren met SWANone en HydraNL
  • Golf belasting op de palen berekenen met de Morrison methode
 • Ontwerpen nieuwe paalfundering:
  • Belastingen bepalen voor de nieuwe fundering
  • Modelleren van constructie met RFEM
  • Berekenen van de verbindingen met IDEA Statica