Project - Waterdichte constructie Mölndalsån – E05 Korsvägen

Waterdichte constructie Mölndalsån – E05 Korsvägen


Project
Projectomschrijving

De West Link verbinding (Västlänken) in Zweden is een dubbelsporige spoorlijn, van wel 8 kilometer lang, die als tunnelstelsel onder – het centrum van –  Göteborg wordt gebouwd. E05 Korsvägen is een onderdeel van dit grote spoorwegproject. In dit district komt een spoortunnel van om en nabij 3,2 kilometer lang. Ook zal in Korsvägen één van de drie geplande metrostations komen, omdat dit een belangrijk knooppunt is in het vervoersnetwerk van Göteborg. Hier bevinden zich namelijk veel toeristische trekpleisters, zoals het World Culture Museum, Pretpark Liseberg en het Universeum.

Het is tijdens de bouw van cruciaal belang dat deze populaire bestemmingen toegankelijk blijven voor het publiek. Terwijl de ondergrondse werkzaamheden plaatsvinden, moet alle logistiek bovengronds normaal blijven functioneren, zoals wegverkeer, trams, stroom- en gasvoorzieningen ed.

Ook onder rivier de Mölndalsan, gelegen in het Korsvägen district, wordt een spoortunnel gebouwd. Een tijdelijk aquaduct – soort viaduct voor een waterloop –  moet uitkomst bieden, zodat tijdens de bouw het leven in en om de rivier kan blijven stromen en bestaan.

Over MH Poly en dit project

Tijdens de aanbesteding heeft MH Poly in samenwerking met Züblin, een alternatief uitgewerkt voor een tijdelijk aquaduct, die gedurende de bouw van de spoortunnel geplaatst kan worden. Hierdoor kan de rivier blijven stromen en tegelijkertijd kan er gewerkt worden aan de spoortunnel onder de rivier.   Er is een afdichtingsconcept gepresenteerd om de verbinding tussen bouwput en aquaduct waterdicht te krijgen, zodat er geen water in de bouwput kan lopen.

MH Poly heeft het basis- en detailontwerp van het landhoofd tussen het aquaduct en de uit buispalen bestaande bouwput uitgewerkt.

De bouwput onder de rivier bestaat uit een aaneenschakeling van buispalen. Het landhoofd is zo ontworpen dat hij over deze buispalen gezet kan worden, als steunpunt waarop het aquaduct wordt geplaatst of komt te liggen.

De bovenkant van het landhoofd is afgewerkt met twee onafhankelijk werkende rubberen afdichtingen en een Ultra High Molecular Weight Polyethylene blok (UHMWPE-blok) bovenop. Dit blok heeft een supersterke kunststof vezel die de zwaartekracht van het aquaduct kan dragen.

MH Poly heeft samen met Trelleborg een unieke vorm van het UHMWPE-oplegblok ontworpen, zodat de krachten door zowel het landhoofd als het blok gedragen kunnen worden wanneer de paalbuizenwand doorbuigt tijdens de verschillende graaf- en bouwfasen.

Projectwerkzaamheden
 • Ontwerp landhoofd
  • Ontwerp rubberen afdichtingen en UHMWPE-blok s.m. Trelleborg
  • Ontwerp staalconstructie
 • Ontwerp penverbinding
 • Maken van een fasering voor uitvoering
 • Ontwerpen van een geleidingssysteem
 • Ontwerpberekeningen maken
 • Maken van een 3D-model
 • Tekeningen maken