Project - Hydraulische ankerlier en verhaallier

Hydraulische ankerlier en verhaallier


Project

Voor Tenwolde Transport en Repair B.V. (TTR) heeft MH Poly multifunctionele, mobiele lieren ontworpen.

 
Aanleiding

De lieren zijn onder andere gebruikt als ankerlier op het afzinkponton tijdens het MOSE-project (stormvloedkering in Venetië), maar kunnen ook voor vele andere doeleinden gebruikt worden.

Werkwijze

De lieren zijn het resultaat van de uitwisseling van kennis en ervaring tussen MH Poly en TTR. Elk onderdeel is apart uitgewerkt en samengevoegd tot één geheel. Wij waren verantwoordelijk voor de werktekeningen en het ontwerp van de lieren met behulp van 3D-modeling en eindige-elementenmethode. TTR heeft de fabricage en montage van de onderdelen en samenstellingen voor zijn rekening genomen.

Resultaat

Twee multifunctionele hydraulische lieren die mobiel ingezet kunnen worden als trek- of verhaallier op vaartuigen en aan wal. Door de hydraulisch bediende bandrem en koppeling is het mogelijk de trommel in vrije val te laten vieren. De ‘kleinste’ lier heeft een afmeting van 3200 x 2239 x 1369 mm (L x B x H), 565 meter staalkabel van 32 mm dik en een remkracht van minstens 27 ton. De afmetingen van de grotere lier zijn 4700 x 2940 x 2010, met 1000 meter staalkabel van 52 mm dik en een remkracht van minstens 1000kN.

Download project