Project - Aqua-Shell: een onconventionele bekistingstechniek

Aqua-Shell: een onconventionele bekistingstechniek


 
Projectomschrijving

Een van de moeilijkheidsfactoren bij het bouwen van kaaimuren is het plaatsen van betonnen kopbalken of kespen, die als paalfundering dienen onder het wateroppervlak. Door middel van een waterdichte bouwconstructie, is het mogelijk om onder het waterniveau beton te storten, zodat vervolgens het beton kan uitharden alvorens het aan water blootgesteld wordt. Met behulp van een innovatieve bekistingtechniek, genaamd de Aqua-Shell, is een nieuwe kaaimuur in de haven van Antwerpen verwezenlijkt.

De bekistingtechniek bestaat uit een bouwconstructie in de vorm van een stalen, waterdichte kuip, die vanwege de rubberen voegen gegarandeerd waterdicht is. Het is in deze fase van cruciaal belang dat de kespen en kopbalken worden vervaardigd in een droogopstelling. Om dit te bewerkstelligen wordt de kuip eerst drijvend vóór de combi-wand gepositioneerd om vervolgens de kuip aan de wand te bevestigen. Het water in de kuip wordt leeggepompt waarna een droge werkruimte ontstaat. Tevens is deze kuip geschikt om het volledige stortgewicht van het beton te dragen, zodat zij dus tegelijkertijd als onderbekisting functioneert.

Het voordeel van het gebruik van de Aqua-Shell is drieledig:

  1. zo is de kuip allereerst een tijdbesparend alternatief in vergelijking tot traditionele uitvoeringsmethoden.
  2. De Aqua-Shell heeft een minimale impact op de bestaande vaarwegen
  3. De waterdichte bekisting zorgt voor een duurzamer en kwalitatief hoogwaardig vervaardigd eindproduct o.a. door de monolithische uitvoering en zware kwaliteitseisen.
De bouw van de kademuur

De nieuwe kademuur heeft een lengte van ca. 860m en is opgebouwd uit delen van 20,10m. Elke sectie bestaat uit een combi-muur met 6 buispalen, met damwanden ertussen en een afdekligger van 4,36m breed en 3,52m hoog. Deze constructie wordt vervolgens verankerd door middel van 31m lange MV-trekpalen.

De constructie bestaat uit:
- 267 stalen buispalen met een diameter van 2032mm, dikte 22mm en lengte 26,8 meter;
- 262 MV-palen HP360 x 174 (HISTAR 460) met een lengte van 31 meter;
- 268 dubbele damwanden AZ26 (S355GP) met een lengte van 20,8 meter;
- 4000 kubieke meter gewapend beton;
- 1500 ton gewapend staal.

Lees meer over de Aqua-Shell
Technisch Weekblad: 'droge' kuip zorgt voor betere kademuren

Download project