Projectomschrijving
Ten zuiden van Helmond bevinden zich sluizen 8 en 9 in de Zuid-Willemsvaart. Deze twee sluizen vormen een essentiële schakel in de maritieme verbinding tussen de Zuid-Willemsvaart en de industriehaven van Helmond. Dagelijks passeren binnenvaartschepen deze sluizen om bulkgoederen aan te voeren. Door de verouderde staat van de constructies is het noodzakelijk om beide sluizen op termijn volledig te vervangen.
De gemeente Helmond heeft ervoor gekozen het gehele ontwerpproces te doorlopen in bouwteamverband, met als doel het realiseren van twee constructief identieke sluizen. Eén van de nieuwe sluizen krijgt een industriële uitstraling, terwijl de andere een meer landelijke vormgeving krijgt. Daarnaast wordt bij sluis 8 een spuikanaal (kanogoot) gerealiseerd en bij sluis 9 een fietsbrug.
Omdat de bestaande sluizen op hun huidige locatie staan op funderingen die deels stammen uit de Tweede Wereldoorlog – en waarvan delen destijds zijn hersteld met noodmaatregelen zonder adequate documentatie – is besloten de nieuwe sluizen op alternatieve locaties te positioneren. Deze nieuwe locaties bevinden zich in de directe nabijheid van de bestaande sluizen. Bij het bepalen van de exacte positie zijn omgevingsfactoren en de technische haalbaarheid leidend geweest.
MH Poly en dit project
De gemeente Helmond heeft de Combinatie Strukton Civiel Zuid en Van den Herik opdracht gegeven om in bouwteamverband een ontwerp te ontwikkelen voor de twee nieuwe binnenvaartsluizen. MH Poly is in dit project als civieltechnisch adviseur betrokken en verantwoordelijk voor het opstellen van het schetsontwerp (SO), voorontwerp (VO) en definitief ontwerp (DO).
De bouwteamaanpak is bewust gekozen om vanaf het begin gezamenlijk te werken aan de uitgangspunten, ontwerpontwikkeling en uitvoeringsvoorbereiding. Zo wordt een efficiënt en integraal proces gegarandeerd waarbij maakbaarheid, uitvoerbaarheid en veiligheid voortdurend worden meegewogen.
Samenwerking binnen het ontwerpteam
Het ontwerp van de nieuwe sluizen is multidisciplinair en omvat de volgende expertises:
Civiele techniek: MH Poly Consultants & Engineers
Werktuigbouw: Machinefabriek Rusthoven
Industriële automatisering: Strukton Systems
Voor de civiele onderdelen is een integraal ontwerpteam samengesteld, bestaande uit geotechnisch en constructief ingenieurs, modelleurs, werkvoorbereiders en uitvoeringsdeskundigen van de bouwcombinatie, MH Poly en hun partners. Door de nauwe samenwerking en gebundelde kennis verlopen de benodigde ontwerpiteraties snel, effectief en uitvoeringsgericht.
Projectwerkzaamheden MH Poly
Binnen dit project is MH Poly verantwoordelijk voor het ontwerp van de volgende civieltechnische onderdelen:
- Sluishoofden: gewapend beton
- Sluiskolken en overige keerwanden: verankerde stalen damwanden
- Voorhavens: inclusief bolders en nutsvoorzieningen
- Gebouwen: bedieningsgebouw, opslag voor reservedeuren en droogzetschotten
- Fietsbrug: aansluiting op het fietspad van de brug over de N612
- Spuikanaal (kanogoot): met glijbaanconstructie
- Geleidewerken: gebaseerd op bestaande geleideconstructies
- Bodembescherming: steenbestorting buiten de sluizen
- Infrastructuur: aansluiting op het onderliggende wegennetwerk